Veelgestelde vragen over hondengedragstherapie

Hoe herken je een goede gedragstherapeut?
Omdat het beroep van “hondengedragstherapeut” geen wettelijke erkenning heeft kan iedereen zich gedragstherapeut noemen. Dit geldt trouwens ook voor veel andere beroepen, zoals psychotherapeut bijvoorbeeld.
De laatste tien jaren zijn er enorm veel nieuwe wetenschappelijk bewezen inzichten gekomen in hondengedrag. Daarom is het belangrijk dat je te rade gaat bij een gediplomeerd gedragstherapeut die zich daarenboven voortdurend bijschoolt via workshops en opleidingen in zowel binnen als buitenland.
Nederlandstalige vakliteratuur bestaat er nauwelijks, wat maakt dat een goede hondengedragstherapeut veel Engelstalige lectuur dient te verslinden.
Een goede gedragstherapeut dient gepassioneerd zijn door zowel honden- als mensengedrag. Het komt er ook immers op aan de baasjes te motiveren en te ondersteunen.
De technieken die een goede honden-gedragstherapeut gebruikt zijn uiterst diervriendelijk en gebaseerd op klassieke en operante conditioneringprincipes. Er wordt geen gebruik gemaakt van fysieke pijn om gedrag aan te leren. Geweld brengt geweld met zich mee en dient kost wat kost vermeden te worden.
Een gedragstherapeut observeert zo objectief als mogelijk het gedrag van de hond op een holistische manier. Gedrag wordt namelijk gevormd door drie peilers:
- het biologische aspect (genetische afkomst van de hond);
- het aangeleerde aspect (onstaan door leerprocessen);
- de neuropsychologie ( het hormonaal en zenuwstelsel);
Wat is het verschil tussen een gedragstherapeut en een dierenarts?
Bij een dierenarts kan je vooral terecht voor alles wat met de fysieke gezondheid te maken heeft van de hond, zoals inentingen, voedingsadvies, ontwormen, ziektes en allergieën.
Een hondengedragstherapeut houdt zich bezig met het opvoeden van honden, of het behandelen van gedragsproblemen. Je kan er terecht voor al je vragen in verband met opvoeden, hondengedrag of keuze van een hond.
Bij een dierenarts kan je vooral terecht voor alles wat met de fysiek gezondheid te maken heeft van de hond.Geregeld komt het voor dat bepaalde gedragsproblemen hun oorzaak vinden in een fysieke ziekte. Daarom is het voor ons uitermate belangrijk om met een gezonde hond te kunnen werken. Bij de minste twijfel hierover, zal een goede gedragstherapeut je eerst doorsturen naar de dierenarts om eventueel ziektes uit te sluiten.
In zeldzame gevallen kan je spreken van een echte ziekte in de hersenen en kan het nodig zijn dat je doorgestuurd wordt naar de dierenarts om bepaalde medicijnen te gaan afhalen. Pas als deze medicatie hun werk doen, kan de gedragstherapeut van start gaan.
Heb je nog meer vragen? Neem dan even contact met me op.