Hoe leert een hond?

 

Belangrijk is er een vertrouwensband wordt gecreëerd tussen mens en hond. Dit gebeurt door een duidelijke communicatie. De eigenaar zal zijn hond moeten leren begrijpen.

Een duidelijke communicatie leidt tot een onderling vertrouwen hetgeen de basis is van de relatie. Leiderschap is een ander gegeven, maar leiderschap heeft niets te maken met fysieke dwang of onderdrukking. Grenzen stellen naar de hond toe is noodzakelijk soms maar dit kan gerust zonder fysieke correcties. 

Samenwerking is andere rode leidraad doorheen de opvoeding van een hond.

De hond leert zijn doelen in zijn leven te bekomen mits hij samenwerkt met de eigenaar. De eigenaar zal inzicht moeten krijgen in het denken van de hond om deze samenwerking op punt te krijgen.

Soms maken we gebruik van clickertraining. Dit is afhankelijk van de hond-eigenaar combinatie.

Clickertraining is een methode die reeds vele jaren lang zijn diensten bewezen heeft bij het trainen van dieren. Ook in dierentuinen gebruikt men vaak een clicker om zeer grote dieren zoals olifanten bepaalde gedragingen te laten uitvoeren. 

De clicker is een klein mechanisch toestelletje dat een bepaald klikgeluid produceert als je er op drukt. Dit geluid is heel uniek en wordt gebruikt om de hond te bevestigen als hij iets goed gedaan heeft. In plaats van Flink! of Goed Zo! te zeggen, geef je een klikgeluid. Dit klikgeluid wordt in eerste instantie geassocieerd met leuke beloningen zoals een snoepje of een balletje.

De reden waarom de clicker zo effectief werkt is omdat de beloning perfect onder controle van het baasje gebracht wordt. Stel je hebt op een avond bezoek thuis: de kans dat deze goedbedoelde mensen lieve woordjes zoals Flink! en Goed Zo! tegen je hond zeggen is heel groot, ook indien je hond op dat moment juist gedrag laat zien dat jij niet wenst (zoals opspringen bijvoorbeeld). Een clicker zullen de bezoekers echter niet in hun handen hebben. Deze beloning staat dus volledig onder jouw controle.

Met de clicker heb je de beloning perfect onder controle. Een ander voordeel van de clicker is dat over het algemeen de timing van beloning beter verloopt. Met de stem zijn we trager, waardoor de hond soms alsnog beloond wordt voor het verkeerde gedrag. Kortom de clicker zorgt voor een ongelooflijke duidelijkheid voor de hond!

Vaak denken mensen dat je de clicker levenslang moet blijven gebruiken om de hond te laten gehoorzamen, maar niets is minder waar. De clicker is slechts een hulpmiddel. Eens de oefening gekend is, kan men het clickertje weglaten en de stem inzetten als beloningssignaal.